Det finns många vegetariska recept som är enkla till sitt upplägg. Här kanske det kan handla om att hacka lök och grönsaker, steka dem, tillsätta krossade tomater och en burk bönor och låta koka ihop. Medan röran blir färdig kokar du upp vatten till fullkornspastan och lägger sedan i den. Ungefär tio minuter senare är maten färdig. Det här är enkelt lagad, god mat, men för äkta matentusiaster är så här enkla recept inte intressanta i längden. Det finns anledning att ta en närmare titt på hur avancerad vegetariska recept kan se ut.

Indisk mat är en konst för alla sinnen

Indisk matlagning innehåller stora mängder avancerade vegetariska recept som kräver en hel del bemödanden av sina kockar. Ibland är det förberedelserna som tar mycket tid i anspråk, och ibland är det själva utförandet som är komplicerat. För att göra en paté av aubergine ska denna traditionellt först läggas i eldens aska tills utsidan förkolnar, innan själva patén kan tillagas. I hem utan öppen eld är det idealiskt att hålla auberginen över en gaslåga tills den förkolnar. Nästa steg blir att steka ihop innanmätet med ingefära, tomater, vitlök, lök och grön chili.

En annan vardagsrätt som ter sig avancerad för många är de omtyckta dosa-pannkakorna. Degen förbereds av rismjöl och ett mjöl gjort av ung-bönor och får stå över natten för att jäsa till en smula. Därefter gräddas degen till stora pannkakor, helst på en järnplatta och fylls med en fyllning av exempelvis kokoschutney, eller en kryddig potatisblandning. Det gäller alltså att vara väl förberedd i det indiska köket – annars blir det ingen dosa till frukost.

Blir avancerad mat godare?

Är det då så att matlagning som bygger på avancerade vegetariska recept blir godare än den som svängs ihop spontant på en halvtimme? Detta finns det naturligtvis inga bevis för, utan ett dåligt lagat avancerat recept kan smaka mycket sämre än ett snabblagat vegetariskt mål mat. Ett vällagat avancerat recept borde dock kunna bjuda på en högre nivå av smakupplevelse än det snabblagade, kanske för att smakerna då fått koka ihop till en enhet.

Generellt kan sägas att matlagning ofta behöver få ta tid för att bli riktigt bra och att det beror mycket på råvarorna hur maten smakar. Noggrant utvalda grönsaker, eventuellt till och med ekologiska som passar till säsongen, har definitivt potentialen att utveckla större smakupplevelser än växthustomater i december. Säsong har blivit ett viktigt ord de senaste åren och visst verkar det logiskt att äta sådana grönsaker på sommaren som faktiskt växer i naturen just då.

Avancerade vegetariska recept inom indisk matlagning

Ha kul med avancerade recept

En viktig komponent vid all matlagning är att ha roligt under tiden. Det är lätt att glömma bort detta i vardagslag, när maten ska lagas till på nolltid och därefter eventuellt ratas av kinkiga barn, eller ätas i ensamhet i ett singelhushåll. Eftersom matlagning tar så pass mycket tid och energi, och är svår att helt komma undan, så är det ett gott råd att försöka vända matlagningen till någonting positivt som man gör huvudsakligen för sitt eget nöjes och sina egna smaklökars skull.