Om man vill ordna en större fest eller ett kalas med många besökare kan det vara effektivt och trevligt att ordna ett knytkalas. Till detta kalas får varje gäst ta med en egen maträtt till ett gemensamt buffébord. Man hjälps alltså åt att fylla bordet med olika rätter och på så sätt minskar kostnaden och arbetet för den som ordnar festen.

Bra rätter för ett knytkalas

Bra rätter för knytkalas är rätter som lagas snabbt och som räcker till många. Det är bra att laga rätter till exempel i långpanna. Ett exempel på detta är fläskpannkaka. Man kan också ordna köttbullar, potatisgratäng, griljerad skinka och stekt korv. Det är mat som räcker till många, och som de allra flesta brukar gilla.

Bra desserter till ett knytkalas

På ett bra knytkalas måste det såklart även finnas ett par desserter. Man kan ordna även dessa i långpanna. Då kan man göra till exempel pajer eller olika sorters kakor. Man kan också lätt baka en stor mängd småkakor, till exempel kolakakor. Om man vill baka mer kan man också göra tårtor eller till exempel bullar och sockerkakor.

Mat för många som alla gillar

På ett knytkalas bör det finnas något för alla. Det är bra om det finns flera olika rätter, och av varierande karaktär. Om man ska laga mat till ett knytkalas är det bra om man lagar rätter som går relativt lätt att laga i stor omfattning. Långpannemat är bra. Även desserter till knytkalaset är bra om de går lätt att baka. Även desserter går att göra i långpanna.