Pricken över i:et i en måltid är en god sås. En av våra mest populära såser till kött är den klassiska såsen bearnaisesås. Denna franska sås kan vara en utmaning att tillaga men med vår beskrivning så fixar du den på ett kick.

Bearnaisesås är enkelt att tillaga

Hur gör man bearnaisesås? Många kanske är lite rädda för att ge sig på denna sås, eftersom den lätt kan spricka. Vårt råd är att bara ta det lugnt, så ska du se att du lyckas alldeles utmärkt. Ingredienserna för 4 portioner består av 5 st äggulor, 500 g smör, 1 dl vatten, 2 st schalottenlök, 1-2 tsk torkad dragon, 2 msk finhackad persilja, 3 msk vinäger, 4 krossade vitpepparkorn och salt. Gör så här: Skala och hacka löken och lägg i en kastrull. Tillsätt sedan vatten, vitpepparkorn och vinäger. Låt reducera en stund. Under tiden smälter man smöret på svag värme, utan att det blir brynt. Sedan ställer man kastrullen i ett vattenbad och vispar i äggulorna en i taget till en tjock och krämig sås. Ta sedan bort kastrullen från värmen och vispa i det smälta smöret, som ska ligga på 50-60 grader i temperatur, i en tunn och fin stråle. Vispa kraftigt och smaka sedan av med persilja och salt. Svårare än så är det inte.